Blog

Hvad er Google Search Console, og hvorfor skal jeg bruge det?

Af den

Rigtig tit, når vi rådgiver kunder i en udviklingsprocess, melder det sig flere relevante SEO spørgsmål. Dette kommer til udtryk på mange måder, men et tilbagevendende spørgsmålstegn stilles ofte ved brugen af Google Search Console (GSC), og hvorfor en Google Search Console konto skal prioriteres.

Vi mener, at en Google Search Console skal prioriteres, og oprettes ved udvikling af et nyt site, ikke bare fordi der er et fantastisk gratisk værktøj, men også fordi det kan hjælpe på en mere datadreven og handlingsskabende tilgang.

Hvad er Google Search Console?

Google Search Console, tidligere kaldet Google Webmaster Tools, er en gratis web-tjeneste, der kort fortalt, giver dig mulighed for at “gå i dialog med Google”. Muligheden for at gå i dialog med Google er vigtig, fordi du på denne måde kan prikke Google på skulderen når du laver ændringer, og dermed få Google til at kigge forbi hurtigere.

Med Google Search Console kan du foretage justeringer af, hvordan dit websted vises i søgeresultaterne, gennemgå data for søgetermer, tjekke dit website for fejl, indsende sitemaps, og meget mere.

google search console interface

 

Google Search Console er ganske enkelt et diagnostisk center for din hjemmeside – i hvert fald når man kigger med SEO-brillerne.

Hvorfor er Google Search Console vigtigt for SEO?

Gennemgang af data i Google Search Console, er afgørende for at du skal kunne identificere potentielle problemer eller fejl, der kan påvirke din evne til at fremgå i søgeresultaterne, og i sidste ende, din evne til at ranke godt.

Google Search Console giver dig indsigt i:

  • Hvilke interne og eksterne link, som Google har registreret
  • Hvilke søgetermer, der har givet eksponering af hjemmesiden
  • Hvilke landingssider de enkelte søgetermer har givet trafik til
  • Hvordan Google crawler dit website, og hvornår
  • Aktuelle fejl på hjemmesiden, som Google opfanger (eksempelvis 404-fejl)

Yderligere får du mulighed for at:

  • Vælge domænepræference – eksempelvis med eller uden www.
  • Tilføje et sitemap, hvilket er særlig vigtigt når du har lavet store ændringer
  • Sende enkeltsider til “tvungen” indeksering
  • Tjekke din robots.txt fil, for at se hvilke regler der er sat op

Google som en hjælpende hånd

En sidste god funktion, der er verdt at fremhæve ved Google Search Console, er de notifikationer du modtager ved ændringer udenom det normale. Google Search Console sørger nemlig for at sende dig vigtige meddelelser, når der sker noget ved din hjemmeside eller hvis Google gør store forandringer. Dette kan være alt fra en pludselig stigning i antal 404-fejl, til en opdatering af Google retningslinjer for mobilvenlighed.